ALVORLIG SKOLEFRAVÆR SIDEN ER UNDER ARBEID

Alvorlig skolefravær blir beskrevet på mange ulike måter. Skolevegring, skolefobi, hjemmesitting, skolenekting, skulk, og «drop out» er bare noen av mange betegnelser som blir brukt. Vi i Hjerterom Familieterapi er opptatt av en Narrativ tilnærming. Det vil si at måten å tenke på er: «problemet er problemet». Det bidrar til å frigjøre den som sees på som «problemet», for ansvaret. Derfor bruker vi i Hjerterom Familieterapi beskrivelsen alvorlig skolefravær og ikke skolevegring når vi omtaler barn som strever.  Hvordan ville du opplevd å bli omtalt som en «jobbvegrer»? Hvis du ønsket å være på jobb, men ikke klarte å være der.

I en narrativ tilnærming er man ikke opptatt av å lete etter skyld, alle er fanget i den samme sirkelen, de blir styrt av det samme problemet og alle blir et offer og kan ikke kontrollere problemet.  De aller fleste barn og ungdommer som strever med alvorlig skolefravær, ønsker å være på skolen. Men av ulike ofte sammensatte utfordringer, ikke klarer å gjennomføre det. For eleven er ikke selve skolefraværet problemet- det er løsningen på et annet problem.  

I utfordringer med alvorlig skolefravær viser forskning at det kan oppstå samarbeidsutfordringer med hjemmet og skolen. Med blant annet en Narrativ tilnærming vil en kunne bidra med å bryte sirkelen, uavhengig av om barnet, familien eller skolen blir sett på som «problemet».

Når barnet/ungdommen opplever et følelsesmessig ubehag og ikke klarer å gå på skolen, som igjen fører til alvorlig skolefravær. Kan det å være foreldre være vanskelig og vondt. En kan føle seg alene og som en dårlig forelder. Det vil være viktig å ta vare på alle rundt barnet i tillegg til barnet.

Hjerterom Familieterapi er opptatt av systemisk familieterapi og nettverksarbeid. Det å kunne jobbe med hele nettverket til et barn som strever med alvorlig skolefravær er viktig! Det viser seg ofte at lærere og kommuner har lite erfaring og kunnskap om alvorlig skolefravær. Det kan derfor være svært krevende og vanskelig å stå i slike saker over tid, for alle parter. Akkurat som familien trenger støtte, kan også lærere og andre trenge hjelp i arbeidet med alvorlig skolefravær. Systemisk Familieterapi og nettverksarbeid bidrar til å kunne dra lasset i samme retning.

Hjerterom Familieterapi ønsker å bidra med hjelp til alle som har behov for ekstra hjelp og støtte når det gjelder barn og unge som har alvorlig skolefravær. Det kan være til barnet/ungdommen, foreldre/foresatte, skolen, læreren eller andre rundt barnet. Vi ønsker å bidra med hjelp til et tverrfaglig samarbeid rundt familien, når ting har gått seg litt fast.

Skoleeiere/kommuner

Hjerterom Familieterapi kan bidra med blant annet rutiner, prosedyrer, veiledning og kompetanseheving. Vi kan se på systemet i din kommune og komme med anbefalinger om videre arbeid med alvorlig skolefravær på systemisk nivå. Det er viktig at det ikke blir tilfeldigheter om hvilken lærer, hvilken skole du går på eller hvem kommune du bor i som avgjør om barnet får den hjelpen det fortjener. Det vil også være viktig med et godt system for å ivareta lærere og andre som kan føle seg maktesløse i møte med elever som strever. 

 

Bor du utenfor Hallingdal kan en kombinasjon av fysiske møter og videomøter være en løsning. Ta kontakt.